Пророкът Гочо

Metodii.com НачалоПреведиИзтеглиФорумИгриХораЧат BulgarianEnglishGreekRussian

 
Инсталация на новата българска фонетика

    Инсталация за Windows XP:
    Стартирате файла BG_Phonetic.exe, за да инсталирате тази клавиатура на някоя от операционните системи Windows XP или Windows Server 2003. След стартирането на инсталацията ще се появи следния прозорец:
 

BG_Phonetic.exe

    Натиснете бутона Setup и ще видите това:
 

    Инсталацията е завършена. Новата фонетика е добавена в списъка на клавитурите и вече е активна.
 

    Деинсталация:
    За да деинсталирате новата фонетика, отидете на бутона Start и изберете Settings => Control Panel => Add / Remove Programs. Там изберете новата фонетика от списъка на инсталираните програми и дайте Remove.
 

    Полезна информация:
    Тази подредба ще работи без да създава никакви проблеми, защото е направена с Microsoft Keyboard Layout Creator. Тоест, тази клавиатурна подредба е направена с оригиналния инструмент предоставен от Microsoft.

    Инсталацията е изключително бърза и лесна. За целта дори не е нужно да сте с администраторски права. Трябва само да стартирате инсталационния файл, който представлява саморазархивиращо се EXE. Инсталацията протича по следния начин: Саморазархивиращото се EXE ще създаде временна директория на вашия компютър, в която ще разархивира този zip, след което ще стартира Setup.exe, което ще извърши инсталацията. Накрая временната директория ще бъде автоматично изтрита, за да не заема място на компютъра ви.
 

    Варианти:
    Фонетична подредба за немски клавиатури: QWERTZ (инсталирай от exe или от zip)
    Фонетична подредба за френски клавиатури: AZERTY (инсталирай от exe или от zip)
 

    За Windows Vista:
    За Windows Vista не е нужно да инсталирате новата фонетика, защото там тя е включена в списъка на стандартните клавиатури. Ще я намерите под името Bulgarian (Phonetic).

    Ако инсталирате новата фонетика на Windows Vista, то тогава ще имате една и съща клавиатурна подредба веднъж под името Bulgarian (Phonetic) и веднъж под името Bulgarian (New Phonetic). Това може да се окаже полезно, ако някоя от кирилизиращите програми е повредила стандартната подредба Bulgarian (Phonetic).
 

    Инсталация за Windows 98:
    За да инсталирате новата фонетика на Windows 95/98/Me трябва първо да добавите българска клавиатура. За целта отидете на бутона Start и изберете Settings => Control Panel => Keyboard => Language. Там щракнете на Add и изберете език Bulgarian. Това ще добави българската клавиатура БДС. За да я замените с новата фонетика вземете файла Kbdbul.kbd и го запишете в директория /WINDOWS/SYSTEM върху файла, който е със същото име. Сега остава да рестартирате и новата фонетика ще тръгне.
 

    Инсталация за Linux:
    Онези от вас, които използват X Window и искат да използват новите клавиатурни подредби за писане на български език, нека да изтеглят този файл и да го сложат на мястото на /etc/X11/xkb/symbols/pc/bg. 
 
 
 

Пишете ни: (защитен e-mail)
 Metodii.com е създаден от екипа на