Metodii.com НачалоПреведиИзтеглиФорумИгриХораЧат BulgarianEnglishGreekRussian

 
Допълнителна информация

 

    Превключване между езиците:
    Ако искате за по-лесно да сменяте езиците с Control + Shift вместо с Left Alt + Shift, ще трябва да отидете на бутона Start и да изберете Settings => Control Panel => Regional and Language Options. Там щракнете на Languages. Вътре натиснете бутона Details и ще видите това:
 

    Тук натиснете бутона Key Settings и бутона Change Key Sequence, за да укажете, че ще сменяте езиците с Control + Shift.
 


 

    Ръчно активиране на клавиатура:
    Това се налага в следните случаи. Ако сте ползвали друга клавиатура за български език и искате да продължите да я ползвате едновременно с новата фонетика, то ще трябва да я активирате ръчно (след инсталацията на новата фонетика другата клавиатура вече не е активна). Същото така, това се налага, ако сте махнали новата фонетика от списъка на активните и искате отново да я активирате.

    Отидете на бутона Start и изберете Settings => Control Panel => Regional and Language Options. Там щракнете на Languages. Вътре натиснете бутона Details и ще видите това:
 

    Сега натиснете бутона Add. Ще се появи едно диалогче, в което трябва да изберете български език и клавиатурата, която искате да активирате – например Bulgarian (New Phonetic).
 


 

    Старата фонетика:
    Ако сте свикнали със старата фонетика (ЯВЕРТЪ) и не желаете да променяте навиците си, то можете да продължите да я използвате, но ще трябва да имате грижата сам да си я инсталирате. Въпреки всичко, настоятелно ви препоръчваме да преминете към новата фонетика, която е държавен стандарт и която влиза стандартно в новите операционни системи. Новата фонетика е много по-логична и по-удобна от старата и времето, което ще изгубите, за да я научите, ще се върне с лихвите.

    Ако въпреки всичко искате да инсталирате старата фонетика, стартирате файла Old_Phonetic.exe. Тази инсталация работи за Windows XP и за Windows Vista (32 бита и 64 бита). Друго място, от което можете да вземете старата фонетика, е страницата на нашия колега Димитър Георгиев.

    Става дума за този предишен вариант на фонетиката, при който буквата Ж е на клавиша V, а буквата Ч е горе в ляво на вълничката. Символите са подредени, както е при новата фонетика. Възможно е вие да търсите друг стар вариант на фонетиката, например този при който са разменени буквите В и Ж или този при който са разменени Ч и Ю. За съжаление има твърде много нестандартни фонетики и никой не може да ги поддържа всичките. Точно затова има държавен стандарт и една единствена стандартна фонетика.
 
 
 

Пишете ни: (защитен e-mail)
 Metodii.com е създаден от екипа на